Kümnendi 10 parimat raamatut: 2010. aastate menukaimad ilu- ja aimekirjandusteosed

dzome 3 lia 2019

Kui aastalõpp on hea aeg kokkuvõtete tegemiseks, siis kümnendi lõpp peaks selleks ju veelgi paremini sobima. Dekaadi lõpus sobib meelde tuletada PocketBooki andmeil selle kümnendi populaarseimad raamatud, mida ei saatnud ainuüksi müügiedu, vaid mis peegeldasid ka oma ajastu suundumusi ja põhiteemasid.

Donna Tartt „Ohakalind“

Kes ütles, et üleilmse tunnustuse ja edu saavutamiseks kulub aega? 2013. aastal avaldatud „Ohakalind“ on käinud läbi pika tee kiitvatest arvutustest ja Pulitzeri kirjanduspreemiast hiljutise filmiversioonini Nicole Kidmaniga. Ärge laske end Donna Tartti romaani pikkusest kohutada, sest peategelase Theo seiklused on kuhjaga lugemisvaeva väärt. Lugu jätab suhu mõnusa järelmeki, mis sunnib teost üha uuesti kätte võtma.

Yuval Noah Harari „Sapiens. Inimkonna lühiajalugu“

Iisraeli ajaloolasel Yuval Noah Hararil on peaaegu õnnestunud kustutada eraldusjoon tõsise teadusliku uurimuse ja meelelahutusliku kirjanduse vahel. Tema teose peategelane ei olegi üks konkreetne inimene, vaid terve inimkond. Lihtsas keeles ja ohtrate elavate näidetega illustreeritud raamatus võtab Harari arutluse alla meie tsivilisatsiooni, selle arengu ja allakäigu, põhjused ja tagajärjed, esmapilgul ebaolulised kokkusattumused ja mustrid, mis meie elusid juhivad.

Gail Honeyman „Eleanor Oliphandil on kõik väga hästi“

Kui tihti üritame me ümbritsevaid inimesi ja iseennastki veenda, et kõik on väga hästi? Mõnikord on see tõesti nii, aga mõnikord... Teate ju isegi. Eleanor Oliphant on tüüpiline tänapäeva linlane. Tal on igav töö, täiesti tavalised mõttetud töökaaslased ja ääretult uudishimulik ema. Ja kõige tipuks tunneb Eleanor end üksiku ja eksinuna. Ühel päeval viib aga juhus teda kokku unelmate printsiga. Gail Honeymani esikromaanist sai kohe läbimurdeteos, mis jõudis paljudesse müügiedetabelitesse ja võitis hulganisti mainekaid auhindu.

Rutger Bregman „Utoopia realistidele: kuidas luua paremat maailma“

Selle teose autorit peetakse õigustatult üheks meie aja suurimaks nooreks mõtlejaks ja võrreldakse selliste nimedega nagu Francis Fukuyama. Oma värskeima raamatu lehekülgedel arutleb Bregman tsivilisatsiooni arenguvõimaluste üle, mängides selliste (praegu veel) fantastilise ideedega nagu üldine põhisissetulek, riigipiiride kaotamine ja tööpäeva märgatav lühendamine. Kas kõlab utoopiliselt? Autori sõnul ei pruugi sellise maailma tõelisuseks saamine enam sugugi kaugel olla.

Kate Atkinson „Elu elu järel“

Kas sooviksite, et teil oleks võimalik elada oma elu korduvalt, parandada tehtud vigu ja muuta sündmuste lõpptulemust? Kui saaksite elada üha uuesti ja uuesti, kuni kõik laabub ideaalselt? Selle raamatu kangelanna õpib oma vigadest, elades oma elu 20. sajandil kordi ja kordi ning muutes selle käigus ajalugu. Põnev romaan on võitnud mitu kirjandusauhinda ja lugejate poolehoiu kogu maailmas.

Daron Acemoglu ja James Robinson „Miks rahvad läbi kukuvad? Võimu, jõukuse ja vaesuse juured“ (Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty)

Möödunud kümnendi üks tähtteoseid on populaarteaduslik raamat majanduse ülesehitamise süsteemidest ja sellest, kuidas need mõjutavad üksikindiviidi, riigi, regiooni ja mõnel juhul lausa kogu maailma saatust. Harvardi ülikooli majandusteadlase Daron Acemoglu ja Chicago ülikooli politoloogi James Robinsoni ühisteos sai suureks lemmikuks miljonitele lugejatele kogu maailmas, sealhulgas näiteks Bill Gatesile ja Mark Zuckerbergile.

Gillian Flynn „Kadunud“

Intriige täis põnevik, mida ei saa käest panna enne, kui viimane lehekülg loetud. Raamat ei võitnud küll Pulitzeri ega Nobeli preemiat, kuid see ei olnudki autori eesmärk. Gillian Flynn räägib meile põneva ja häiriva loo, portreteerides meisterlikult peategelasi ja kirjutades sisse süžeekäänakuid, mis valmistavad rõõmu ka neile, kellele detektiivilood muidu eriti ei istu. Raamatu äriedu tõenduseks võib pidada ka seda, kui kiiresti David Fincher romaani kinolinale kohandas.

Daniel Kahneman „Kiire ja aeglane mõtlemine“

Kuidas meie mõtteprotsessid otsustamise käigus toimivad? Miks saadab mõnikord täiesti ebaloogilist käiku edu ja hoolikalt kavandatud samme läbikukkumine? Kuidas mõjutab meie mõtteviis meie käitumist ja eduvõimalusi? Nobeli majanduspreemia laureaat Daniel Kahneman annab neile ja paljudele teistele küsimustele oma teoses vastused. Ta selgitab inimese otsustusprotsesse lihtsas keeles, vaimukalt ja eluliste näidete põhjal.

Elena Ferrante „Minu geniaalne sõbranna“

Napoli-romaanide sarja esimene osa kajastab kahe sõbranna, Lena ja Lila suhteid ja rivaliteeti. Tegevustik leiab aset Lõuna-Itaalias muutlikel ja energilistel 1950ndatel. Esmapilgul lihtsakoeline lugu köitis nii lugejate kui ka kriitikute tähelepanu nauditava sõnakasutuse ja loo kaasahaarava õhustikuga. Guardian paigutas romaani viimase kahekümne aasta parimate raamatute loendis lausa auväärsele ühteistkümnendale kohale.

Cheryl Strayed „Metsik. Kaotatud ja leitud Pacific Crest Trailil“

Tõsiasi, et raamat põhineb autori isiklikel kogemustel on ühtaegu hirmutav ja nauditav. Eluga ummikusse jooksnud Cheryl Strayed otsustab ette võtta ligi tuhande miili pikkuse matka inimtühjal alal ja riskida selle käigus iga päev oma eluga, et põgeneda minevikuvarjude eest. „Metsik“ on lugu noateral kõndimisest, kuid õnneks õnneliku lõpuga.

Tagasi
Aa HD